Relaties
Komen in vele vormen voor en werken vaak op de meest vreemde manieren. Zo zijn er de relaties die het dichtst bij ons staan met ouders en broers en zussen. Deze relaties hebben de grootste invloed op ons en ons leven. Het zijn de enige relaties die altijd bewust of onbewust in ons aanwezig zijn. Dan zijn er de liefdesrelaties waarvan de warme en liefdevolle ons veel kracht en positieve invloeden kunnen geven. Relaties die meer moeizaam verlopen zijn misschien zwaar maar zeker zo goed voor de ontwikkeling. Ook deze relaties kunnen veel kracht geven en bijdragen aan groei. Verder zijn er nog de werkgerelateerde relaties zoals chefs, collega's en ondergeschikten, en de vriendenkring.
Reden
Iedere relatie heeft zijn eigen reden om te werken. Mensen kunnen daardoor op heel veel verschillende manieren en om de meest uiteenlopende redenen een relatie met elkaar hebben. Het is dan ook niet mogelijk om de relatie van anderen te bekritiseren of te veroordelen als deze niet is zoals we het zelf zouden doen. Sommigen hebben het nodig om strijd te voeren en kunnen dat heel goed met elkaar, anderen gaan er graag op uit, weer anderen houden van romantiek, van oppervlakkigheid en uiterlijk vertoon of juist van veel diepgang en intimiteit. Zo is er voor iedere relatie een kracht waardoor het werkt tussen mensen en deze kracht is voor iedereen anders.
Jaloers?
Dit heeft te maken met de angst om door de partner verlaten te worden. Vaak gaat dit gepaard met het gevoel afgewezen te worden en het idee niet goed genoeg te zijn.
Als iemand werkelijk bij je hoort, kun je hem of haar niet verliezen. Als iemand niet of niet meer bij je hoort, kun je hem toch niet vasthouden. Je zou het niet eens moeten proberen. Niet alleen omdat het al je krachten sloopt en je uiteindelijk de scheiding toch niet kunt verhinderen, maar meer omdat je zo je eigen innerlijke groei belemmert.
Invullen
Iis denken voor anderen. Alleen is dat niet mogelijk, men kan alleen voor zichzelf denken. Veel mensen maken de fout om voor anderen te denken. Ze vullen dan in wat de ander zal vinden van iets of hoe iets zal zijn en gaan daar dan vanuit. Deze manier van denken wordt vaak veroorzaakt door het niet hebben van een totaalbeeld van de situatie en het hebben van vooroordelen. Als er geen overzicht of controle is van het totaalbeeld weet men niet waar men aan toe is en dit kan de nodige spanning geven. Om de spanning te verminderen is het makkelijker om de gaten in het totaalbeeld zelf in te vullen. Er ontstaat dan een semi-zelfgecreëerde realiteit waar men zich in ieder geval aan vast kan houden en mee om kan gaan.
Een groot nadeel hiervan kan o.a. zijn dat datgene wat wordt ingevuld zo groot wordt dat het op een gegeven moment een eigen leven gaat leiden. Men gaat er dan ook naar handelen. Dit komt bijv. voor bij mensen die een minderwaardig gevoel van zichzelf hebben. Zij vullen “alvast” in dat een ander hen vast wel stom zal vinden. Hier gaan ze dan vanuit en gaan zich hier ook naar gedragen. Waarom wordt dit zo ingevuld? Omdat ze zichzelf stom vinden, niet weten wat een ander van hen vindt en vullen het dan in met het enige beeld wat ze van zichzelf kennen. Dit is één van de velen voordbeelden.
Een ander nadeel van invullen is dat het de nodige misverstanden en problemen op kan leveren omdat de werkelijke situatie vaak anders blijkt te zijn. Omdat de handeling wordt gedaan vanuit een verkeerde gedachte, geeft ook dit weer de verkeerde reactie terug en zo ontstaat er een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid. Dit kan veel misvattingen geven en in extreme gevallen, situaties opleveren die uit de hand lopen. Het is goed om eerst te informeren naar zaken waar men nog geen duidelijkheid in heeft i.p.v. zomaar meteen ergens vanuit te gaan. Het is belangrijk om een ander serieus te nemen en niet te denken dat iets vast wel zo is omdat je zelf denkt dat het zo is. Uiteindelijk kan niemand bepalen wat een ander denkt, voelt of ergens van vindt.